Cruise Terminal

De Cruise Terminal heeft een centrale ligging in havenstad Rotterdam. De voormalige aankomst- en vertrekhal wordt gekenmerkt door haar karakteristieke schaaldaken. Het gebouw is het eerste pand in Nederland waar deze bouwmethode is toegepast. Daarnaast bieden de grote raampartijen de passagiers een prachtig uitzicht op de stad Rotterdam.

Historie

Tussen 1946 en 1949 werden er vijf loodsen gebouwd aan de Noorzijde van de Wilhelminapier, allen vernoemd naar verschillende havensteden (Philadelphia, Norfolk, Baltimore, New York en Rotterdam). Deze pier kent een grootse historie, waar vele Europeanen de overtocht maakten voor een nieuw bestaan aan de andere kant van de Atlantische oceaan.

Vier van de vijf loodsen zijn in de loop der jaren verdwenen. De vijfde, genaamd ‘loods Rotterdam’, is het pand waar sinds 2000 regulier cruiseschepen en hun passagiers worden ontvangen. In 2011 verkreeg de Cruise Terminal de status van Rijksmonument.

Duurzaamheid

De cruise industrie is een sector dat ver op de troepen vooruit loopt wanneer het gaat om duurzaamheid en milieu. Ook de Cruise Terminal in Rotterdam focust op duurzaamheid en efficiëntie. Zo is het pand aangesloten op stadsverwarming, waarmee het op een duurzame manier wordt verwarmd met restwarmte uit andere delen van de stad. Daarnaast wordt water uit rivier de Maas gebruikt om de koeling en luchtcirculatie op temperatuur te brengen/houden.

In 2014/2015 is de Cruise Terminal volledig gerenoveerd, waarbij onder andere de ramen authentiek zijn vervangen echter ditmaal met dubbele beglazing. Daarnaast is het dak van het pand geïsoleerd om te zorgen voor efficiëntie in energieverbruik.

Voorzieningen

Voor de afhandeling van cruiseschepen biedt de Cruise Terminal de volgende voorzieningen:

Passagiers- en crewlounge (ca. 3000m²)
Gratis wifi
Tourist Information
Taxi’s
Busparkeerplaatsen
Parkeergelegenheid voor passagiers
OV-verbinding op 1 minuut lopen
© Cruiseport Rotterdam