Rotterdam krijgt nieuw haven ervaringscentrum Portlantis

Portlantis wordt dé plek waar een breed publiek vanaf het najaar 2024 op interactieve wijze kennismaakt met de dynamische wereld van de Rotterdamse haven. Gelegen op de grens van land en zee, in het zuidwesten van Maasvlakte 2, ligt Portlantis.

Een nieuw en uniek ontwerp met ruim 3.500 vierkante meter verdeeld over vijf verdiepingen. Het wordt een fascinerende en inspirerende expositie- èn ontmoetingsplek. Het markante gebouw is een ontwerp van architectenbureau MVRDV, bekend van onder meer De Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen.

Duizelingwekkende vlucht door het havengebied
Portlantis vertelt het verhaal van de haven, hoe deze 24/7 reilt en zeilt. Hoe de haven verweven is met het dagelijks leven, de economie en leefomgeving. Ook de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en energietransitie zijn te zien. En niet te vergeten, hoe de haven er in de toekomst uit zal zien. Zo kunnen bezoekers straks met een VR-bril een wereld beleven die we nog niet kennen, waarbij “augmented reality” een rol speelt. Interactief en spectaculair wordt inzicht gegeven in de chemische, maritieme en logistieke processen.

Haventours over land en water
Via de “rooftop walk” biedt het dakterras fantastische uitzichten over haven en zee. Vanaf Portlantis vertrekken ook haventours over land en water. Voor scholieren en studenten organiseert het Educatief informatiecentrum Mainport Rotterdam (EIC) in Portlantis speciale programma’s en excursies. Uiteraard is er ook een shop en horecagelegenheid.

Dit nieuwe “huis van de haven”, Europaweg 902 in Rotterdam, wordt gerealiseerd in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam.

Bereikbaarheid:
vanaf cruiseterminal met taxi (richtprijs: € 220, incl. 1 uur wachttijd). Of met de metro vanuit hartje Rotterdam in 40 min, naar Hoek van Holland. Vanaf de metrohalte daar is het enkele minuten lopen naar veerdienst Hoeksveer voor een mooie overtocht (klein uur) naar Maasvlakte 2.

Route