Investeringen in CO2-reductie

De fabriek van LyondellBasell op de Maasvlakte maakt grondstoffen voor onder andere isolatiemateriaal. Het bedrijf investeert momenteel ca. € 150 miljoen in nieuwe installaties waarmee de CO₂-uitstoot ca. 20% lager is.  

In de huidige situatie wordt het afvalwater van de fabriek verbrand. In de nieuwe situatie wordt 40% van dat afvalwater gezuiverd door bacteriën, waardoor onder andere biogas ontstaat dat dient als brandstof. De andere 60% van het afvalwater wordt nog steeds verbrand, maar de stoom die daarbij vrijkomt wordt weer nuttig gebruikt in de fabriek. De nieuwe installaties zorgen niet alleen voor een forse CO₂-reductie, maar ook komen er minder zouten vrij die nu nog in het oppervlaktewater belanden. Straks dus niet meer.

Allard Castelein, CEO Port of Rotterdam: “Dit project is een belangrijk stap op weg naar de in Nederland afgesproken CO₂-reductie van ongeveer 50% in 2030. De Rotterdamse industrie heeft een wezenlijke rol in het bereiken van dit doel. Het initiatief van LyondellBasell en Covestro is een inspirerend voorbeeld hoe de industrie dit kan doen, ook in een sterk concurrerende markt.”