Aanleg walstroom Cruise Port Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam en Gemeente Rotterdam hebben startsein gegeven voor de bouw van de aanleg van walstroom bij Cruise Port Rotterdam Robert Simons – Havenwethouder Gemeente Rotterdam – en Boudewijn Siemons – COO en thans CEO van Havenbedrijf Rotterdam (15/7) – hebben 2 juni jl. officieel het startsein gegeven van de bouw van de walstroominstallatie van Cruise Port Rotterdam aan de Holland Amerikakade.

Het gebruik van walstroom vermindert zowel de uitstoot van CO2, stik- als fijnstof. Bovendien neemt het nestgeluid van de cruiseschepen verder af. Met de ingebruikname van de walstroom voorzien midden 2024 loopt Cruise Port Rotterdam vooruit op de Europese regelgeving. Die schrijft voor dat in 2030 alle cruiseschepen in de Europese havens gebruik dienen te maken van walstroom.

PowerCon Het Deense PowerCon richt zich op producten die de energietransitie mogelijk maken en dan vooral op het gebied van windenergie en walstroom. Op de bijeenkomst 2 juni ondertekenden Peter Castberg Knudsen, partner van PowerCon en Mai Elmar, in deze directeur Cruiseport Shore Power, de overeenkomst voor de aanleg van de walstroom. De aanleg zal in de loop van 2024 gereed zijn. Cruise Port Rotterdam verwacht dat in 2025 driekwart van alle cruiseschepen in Rotterdam gebruik maakt van de walstroom.