Oog in oog met: George Wiegel, directeur Rotterdams Philharmonisch Orkest

‘We zijn een sterk merk dat de wereld over gaat’ Het Rotterdams Philharmonisch Orkest onderscheidt zich door de intense energie van zijn concerten, zijn veelgeprezen opnamen en zijn innovatieve publieksbenadering. Opgericht in 1918 heeft het zich een heel eigen plaats verworven tussen Europa’s meest vooraanstaande symfonieorkesten.

De band met de stad is heel groot: veel Rotterdammers komen naar concerten, in de Doelen zijn ze vaak ook uitverkocht… ‘Ja, de thuisbasis van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is Concertgebouw de Doelen. Een prachtige locatie! We investeren in de toekomst met onze internationale academy en we organiseren jaarlijks ook een groot aantal concerten voor de Rotterdamse kinderen. De band van RPhO met de stad is ook internationaal sterk, niet alleen door onze naam maar ook omdat het Orkest internationaal de ambassadeur van de stad en de haven is, een rol die we met plezier vervullen. Maar het orkest is ook regelmatig op andere locaties te horen: van de Rotterdamse podia tot de meest gerenommeerde zalen in binnen- en buitenland.’

Het RPhO is nu wereldwijd gekend en gaat de wereld over. Onlangs in Azië, toch? En… het bestaat 105 jaar! ‘Inderdaad, deze zomer reisde het orkest af naar Azië voor een tour door Taiwan, Zuid-Korea en Japan. En dit jaar bestaat het Rotterdams Philharmonisch Orkest 105 jaar. Om dat te vieren halen we de wereldtop aan dirigenten en solisten naar Rotterdam voor een concertseizoen waar de vonken vanaf spatten. Vijf jaar geleden, begonnen we aan de tweede eeuw van ons bestaan.

Een nieuw begin, met Lahav Shani als onze kersverse chef-dirigent en Yannick Nézet-Séguin als eredirigent. Nieuw zijn ook de initiatieven voor talentontwikkeling: we startten een Orkestacademie en we waren vanaf het eerste uur partner van de International Conducting Competition Rotterdam. Daarbij benoemden we een supertalent als onze nieuwe vaste gastdirigent, Tarmo Peltokoski.’ Waar gaat het orkest dit jaar nog naartoe? ‘Deze zomer nog zijn we te horen in de concertzaal van San Sebastián en op een festival in Santander. In oktober touren we door Slowakije, Oostenrijk en spelen we drie concerten in de befaamde Musikverein in Wenen. Maart 2024 touren we door Amerika en spelen we o.a. in Carnegie Hall in New York.’

Foto: Eduardus Lee