Kerstrecept: Gevulde gans met appels en vossenbessen

Oude traditie van kerstgans in NL is zeldzaam geworden. Dat Nederland van oudsher een zeevarende natie is, maakt (kerst)menu’s bevattelijker voor andere (eet)culturen en daarmee verandering.

Gevulde gans met appels en vossenbessen

Met dit traditionele recept voor gebraden gans, gevuld met appels en vossenbessen (cranberries), zet je een heerlijke kerstklassieker op tafel

Ingrediënten (6 tot 8 personen)
1 gans (schoon, ca. 4 kg), 2 takjes peterselie, 1 takje salie, 3 appels, 120 g vossenbessen (cranberries), zout, peper uit de molen, 1 bosje laurierbladeren, tandenstokers. Suggestie bijbehoor: gebakken aardappels m/spekjes en ui, spruitjes en vergeet niet vossenbessen compote (cranberry saus)

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Spoel de gans af met koud water en dep hem droog. Hak kruiden grof, was de appels – verwijder het klokhuis en snijd de appels in partjes. Spoel de vossenbessen af, laat ze uitlekken en meng ze met de appelpartjes en kruiden. Wrijf de binnenkant van de gans in met zout en peper en vul hem met het vruchten-kruidenmengsel, sluit de opening dicht met tandenstokers. Prik het vel aan de zijkanten en onderaan de bouten in, zodat het vet eruit kan lopen. Wrijf nu buitenkant eveneens in met zout en peper en leg de gans met de borstkant naar beneden in een braadslee; giet er wat water bij. Schuif het bosje laurierbladeren bovenop, onder de tandenstokers.

Smoor de gans 30 minuten in de voorverwarmde oven; giet er af en toe wat braadvocht overheen. Haal de gans uit de braadslee en giet het braadvocht in een pan. Schep het vet af. Leg de gans nu met de borst naar boven op een rooster in een braadslee en smoor hem nogmaals 2 tot 2,5 uur in de oven. Bedruip hem regelmatig met braadvocht en voeg indien nodig wat water toe. Schep het meeste braadvocht af, doe in een pan, smaak af en voeg scheutje cognac en/of room toe voor saus. Zet 10 minuten voor het einde van de gaartijd de oven in de grillfunctie en bak de gans onder de grill knapperig bruin. Verwijder draad of tandenstokers en haal de vulling eruit. Leg de gans op een mooie schaal, snij hem voor en dien meteen op.