Mag Je Niet Missen: Rotterdam Lijnbaan

De Lijnbaan, de eerste verkeersvrije winkelpromenade in Europa ligt in het centrum van Rotterdam, genoemd naar de touwslagerij die hier was gelegen tussen 1667 en 1845. Het is een kruising van lange open passages, alleen voor voetgangers met aan twee zijden winkels. De Lijnbaan was ook de eerste winkelpromenade in Nederland.

Na het bombardement van WOII werd begonnen met de aanleg. Een speciale voetgangerszone midden in de stad was een noviteit en trok veel internationale aandacht ten tijde van de opening op 9 oktober 1953. Het ontwerp kwam van het architectenbureau van den Broek en Bakema. Vanaf 1962 is de promenade doorgetrokken naar de warenhuizen aan het Binnenwegplein. Het is een prachtig authentiek winkelgebied dat aansluit op een ander eigentijds uniek winkelgebied, de Beurstraverse (Koopgoot).

Er zijn veel winkels te vinden van grote en bekende merken, maar ook van kleine
ondernemers met eigen specialismen. Metrohaltes in de buurt versterken de aantrekkingskracht tot ver over de stadsgrenzen heen, vooral in het weekend. Iedere zondagmiddag zijn de winkels geopend. Op vrijdagavond is het koopavond.