Interview: Wilbert Lek, directeur Rotterdam Partners

Rotterdam blijft aantrekkelijk als vestigingsregio voor internationale bedrijven

Tientallen internationale bedrijven werden 2 november jl. tijdens een livestream van het jaarlijkse Red Carpet Event officieel welkom geheten in de stad. De nieuw gevestigde bedrijven passen bij de ambities van de stad op het gebied van circulariteit, digitalisering en duurzaamheid. Wilbert Lek, directeur van Rotterdam Partners: ‘Ondanks alle omstandigheden is er vertrouwen in het vestigingsklimaat van Rotterdam. En juist bedrijven die een positieve impact hebben op de lange termijn ontwikkeling van de regio, zijn sterk vertegenwoordigd onder de nieuwkomers. Dat past bij het DNA van de stad.’

Wat is “Rotterdam Partners”?

‘Rotterdam Partners is verantwoordelijk voor de internationale citymarketing en acquisitie van Rotterdam. Wij bouwen aan een duurzame groei van de Rotterdamse economie. Dit doen we door ervoor te zorgen dat Rotterdam wereldwijd aantrekkelijk gepositioneerd is als stad. Om zo internationale bedrijven, congressen en zakelijke evenementen, en ook bezoekers voor Rotterdam aan te trekken.

Waarom is Rotterdam ook nu aantrekkelijk als vestigingsstad voor buitenlandse bedrijven?

‘Rotterdam staat internationaal bekend als “Gateway to Europe”. Met de grootste haven van Europa en supersnelle fysieke én digitale verbindingen biedt Rotterdam een heleboel mogelijkheden. Ook in deze tijd. Daarbij is de stad altijd in beweging en dat innovatieve karakter spreekt nieuwe bedrijven aan. Het is een stad die aantrekkelijk is én aantrekkelijk blijft. COVID-19 heeft een tijdelijke negatieve impact, maar door de sterke basis die wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd en de initiatieven die zijn ontstaan in de stad en regio, verwachten we ook weer goed te kunnen herstellen.’

Kun je voorbeelden geven van innovatieve bedrijven die zich hier vestigden?

‘We zien onder de nieuwe vestigers steeds vaker crossovers tussen de oude en nieuwe economie. Een voorbeeld daarvan is Coastruction, een ontwikkelaar van duurzame 3D-geprinte betonconstructies voor de maritieme industrie. Ook financieel dienstverlener iBanFirst, HR-technologiebedrijf Phenom People en WheelAir, ontwikkelaar van een temperatuurcontrolesysteem voor de rolstoel, zijn voorbeelden van innovatieve bedrijven die zich dit jaar in Rotterdam vestigden.

Wat brengt de toekomst op het gebied van het aantrekken van nieuwe bedrijven?

‘Bij het verdere herstel van de economie is het aantrekken van internationale bedrijven en het creëren van nieuwe banen heel belangrijk. We richten ons hierbij op bedrijven die zich inzetten voor een digitale, duurzame, circulaire en inclusieve economie. Grote multinationals zijn ook heel welkom, maar bedrijven met nieuwe technologieën voegen iets toe aan het bestaande bedrijfsleven. Dat helpt ons ook om sterker uit deze crisis te komen. En we zijn uiteraard heel blij met de vele internationale bedrijven die al in Rotterdam gevestigd zijn, waaronder Holland America Line met haar Europese hoofdkantoor.’