Mag Je Niet Missen: Maeslantkering

De Maeslantkering ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en werd gebouwd tussen 1991 en 1997. Het is ’s werelds grootste beweegbare stormvloedkering.

De twee bewegende armen/deuren zijn beiden 22 meter hoog en 210 meter lang (vergelijk: 2x de Eifeltoren). De scharnierpunten van de twee deuren vormden voor de bouw een grote technologische stap: ze moesten niet alleen toestaan om de deuren open en dicht te draaien, maar moesten ook in staat zijn om de deuren omhoog en omlaag te laten gaan. Uiteindelijk zijn hiervoor de grootste kogelgewrichten ter wereld gemaakt, geïnspireerd op hoe de menselijke schouder werkt. Een unieke Nederlandse uitvinding. De kogels hebben een diameter van 10 meter en wegen elk 680 ton. De kogelgewrichten zijn gemaakt door Škoda, de enige fabrikant die ze met de gewenste nauwkeurigheid kon fabriceren.