Architectuur: Rotterdam

The New York Times: ‘Rotterdam is increasingly to architecture what Paris is to fashion or Los Angeles to entertainment.’

De skyline van Rotterdam wordt gedomineerd door spectaculaire hoogbouw. Daarnaast zijn er heel veel, wellicht alle, architectuurstijlen te vinden, bijvoorbeeld Hollands Classicisme (1620-1700). Mooi voorbeeld is het Schielandhuis in het centrum van de stad. Vervolgens Neo Classicisme en Neo Renaissance waarvan ondanks het bombardement heel veel voorbeelden. Ook veel te zien in Rotterdam is er van Art Nouveau/Jugendstil, het Structuralisme, zoals de bijzondere Kubuswoningen van architect Piet Blom en uiteraard is vandaag architectenbureau O.M.A. van Rem Koolhaas wereldwijd bekend en gekend. Naast de cruise terminal staat het gebouw ‘De Rotterdam’ – ook wel de verticale stad genoemd - van O.M.A.  

The Guardian: ‘Rotterdam… a hotbed of architecture and design.’