Historisch Rotterdam: Erasmus

Desiderius Erasmus (1469 – 1536), in Rotterdam geboren, was onder andere theoloog, filosoof en schrijver. Hij was destijds bovendien een vooraanstaande humanist. Hij zei “Als mens moet je zelfbewust, met veel zorg en aandacht, nadenken over de omgang met jezelf en je omgeving.” Op zijn reizen door Europa leerde Erasmus andere beroemde humanisten kennen onder wie de Engelse humanist, filosoof en staatsman Thomas More. Via een uitgebreid brievennetwerk onderhield hij contact met hen.

Erasmus publiceerde theologische en humanistische boeken voor een brede lezersgroep. Die brede groep kon worden bereikt dankzij de boekdrukkunst, uitgevonden rond 1450, waardoor boeken niet meer met de hand overgeschreven hoefden te worden. Zijn bekendste boek is ‘Lof der Zotheid’ uit 1509, waarin hij de spot drijft met slechte menselijke eigenschappen als gierigheid, ijdelheid en machtswellust.

Erasmus werd geboren op 28 oktober waarschijnlijk in 1469. Het geboortehuis van Erasmus stond aan de Wijde (ook wel Nieuwe) Kerkstraat, die liep tussen de Hoogstraat en de Laurenskerk (gebouwd tussen 1449-1525). Bij de Laurenskerk staat een prachtig standbeeld van Desiderius Erasmus dat is ontworpen door beeldhouwer Hendrick de Keyser en werd in 1622 door de Rotterdamse bronsgieter Jan Cornelisz vervaardigd.