Holland Amerika Lijn 150 jaar in 2023!

15 oktober 1872 voer een ss Rotterdam voor de eerste keer van Rotterdam naar New York …op de toen geheel nieuwe Nieuwe Waterweg. Deze start markeerde een jarenlange lijndienst tussen Rotterdam en New York. De viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg dit jaar heeft komend jaar een vervolg in 150 jaar Holland-Amerika Lijn. Op 18.04.1873 gestart als Nederlandsch-
Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM), waarna het alras Holland Amerika Lijn (HAL) werd.

De band Rotterdam-HAL is al die jaren onafgebroken gebleven en zit als het ware niet alleen in het hart maar in het DNA van Rotterdam! Holland-Amerika Lijn is onderdeel van de rijke passagiersvaart-geschiedenis van havenstad Rotterdam. Een wereldwijde geschiedenis vanwege de thans vele verspreide families door migratie & immigratie van over-over-overgrootouders. Daarbij bracht HAL veel inspiratie uit de ‘nieuwe wereld’ naar Rotterdam en Nederland.
Denk hierbij aan nieuwe bedrijvigheid, ander type eten, Amerikaanse auto’s, introductie van cocktails, kledingstijl, dans en  muziek… Kortom op zo vele manieren verweven en daarom des temeer geweldig om 150 jaar HAL in 2023 te mogen markeren en te vieren in Rotterdam.

foto: Jan de Korte*