Moet je zien: Maritiem Museum

Vlak bij de Cruiseterminal en vlak bij centrum Rotterdam
De museumcollectie van het Rotterdamse Maritiem Museum behoort tot de wereldtop. Het is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld en illustreert zes eeuwen Nederlandse maritieme geschiedenis.

Het Mataró-model
Een icoon in de collectie Dit oudste scheepsmodel van Europa is meer dan 600 jaar oud en met uiterste nauwkeurigheid gemaakt. Dit scheepsmodel is de enige driedimensionale weergave van een vrachtschip uit de 15de eeuw. Dit is tevens het soort schip waarmee de Portugees Ferdinand Magellaan in 1519-1521 de eerste reis ooit
rond de wereld maakte. Het type schip dat dit model voorstelt, was ongeveer 18 meter lang en 9 meter breed. Het had een diepgang van ongeveer 4 meter en kon ca. 100 ton ladingvervoeren.

 

 

 

 

 

Een roerkop.
Hercules keek mee over de schouder van de stuurman

Een roerkop is een houtsnijwerk dat bij veel schepen uit onder meer de 16 e en 17 e eeuw ter versiering was aangebracht op het roer. Het ging om schepen die werden bestuurd met een helmstok, het verlengde van het roer met daarop de roerkop. De versiering op deze roerkop is waarschijnlijk de Griekse mythologische figuur Heracles (Hercules in het Latijn). Heel groot en fraai uitgevoerd en naar voren gericht, zodat de stuurman verzekerd was dat
Hercules over zijn schouder meekeek. (Dit stuk is aan het museum geschonken door Gottfried Carel Eduard Crone).