Mag Je Niet Missen: De Laurenskerk

De Laurenskerk is een laatgotische basiliek. Reeds in 1350 stond er op de plek van het koor van de huidige kerk al een parochiekerk zonder toren, gewijd aan Laurentius van Rome. Met de bouw van de toren werd begonnen in 1449, de bouw van de kerk zoals die nu is, startte in 1460. Aan het einde van de vijftiende eeuw was de kerk voltooid. In 1940 werd de kerk gedeeltelijk verwoest bij het bombardement van Rotterdam en na de oorlog weer in oude staat teruggebracht. Hoewel er elke zondag gewoon kerkdiensten zijn, wordt het kerkgebouw almaar multifunctioneler en is daarom meestal geopend. Er zijn vaak tentoonstellingen zoals recentelijk “World Press Photo” en er zijn rondleidingen te regelen. Achter de kerk is de Binnenrotte met de Markthal en elke dinsdag en zaterdag is er de langste buitenmarkt van Europa. Vlakbij de kerk (doorsteek Hoogstraat naar de Markthal) is de Ds. J. Scharpstraat, genoemd naar predikant Jan Scharp (1756-1828). Het kerkplein is onlangs omgetoverd tot een mooi plantsoen met het standbeeld van Desiderius Erasmus.